Vyhledávání

Kontakt

vse zajimave

arturhorsky@gmail.com

vse mozne o pyrotechnice

30.01.2014 00:56

!!POZOR!! Některé směsi můžou být velmi nebezpečné.Tak si uvědomte, že za případné létající prsty nebo spálené oči si můžete sami a mě z toho vynechte !!!POZOR!!

Výbušniny

Dýmovnice - bílá

Chemikálie:

  • 6x dusičnan draselný (KNO3 - používá se jako hnojivo)
  • 4x cukr

Postup:

Nejprve látky smícháme a za stálého míchání zahříváme tak, aby se roztekly. Potom k nim přidáme pár oškrábaných hlaviček ze sirek, nalijeme do nějaké nádobky a necháme zatuhnout. Pak stačí zapálit.

pozn.: Hlavičky sirek se musí přidal až když směs chladne, jinak to chytne. Nevýhoda je, že když se přidá málo hlaviček ze sirek, nebo se nepřidají vůbec vzniklou dýmovnici skoro není možný zapálit. Když hoří, tak nemá moc velký plamen, ale má velkou teplotu.


Dýmovnice - bílá

Smícháme TRAVEX (chlorečnan draselný), cukr a SALMIAK (chlorid amonný - NHCl) v poměru 2:1:2. Směs reaguje na otevřený oheň.


Dýmovnice - bílá

Na čtverec papíru položíme tabletu TUHÉHO KYSLIČNÍKU a zasypeme ODBARVOVAČEM. Směs reaguje na tlak, vlhko nebo teplo.


Jododusík

Do několika mililitrů čpavku přidáváme krystalický jód tak dlouho, až se směs zbarví červeně až hnědě. Pokud směs vyschne, reaguje na sebemenší tlak explozí.


Pevná dýmovnice - bílá

Chemikálie:

  • 65g-Dusičnan draselný
  • 35g-Sorbitol
  • 65ml-voda

Úvod: Tato dýmovnička je původně tuhé raketové palivo. Hlavní předností dýmovničky je především dobrá hustota dýmu a skvělý efekt.

Postup:

 

  1. Dáme vařit 65ml vody (nejlépe na spirálovém vařiči) a ve vodě rozpustíme.
  2. Až se dusičnan rozpustí, přidáme 35g sorbitolu (lze přidat i trochu ZnO).
  3. Celou směs zahřejeme, za stálého míchání čekáme dokud se voda nevypaří a vzniklá kaše nepřestane bublat.
  4. Po té obsah vyklopíme a počkáme dokud směs trochu nevychladne.
  5. Pak uděláme třeba kuličku a vpíchneme do ní hlavičku od sirky (na jednu takovouhle várku uplácáte až 10 kuliček o průměru 2,5cm.

A nyní stačí jen škrtnout a odhodit......

obr 1.    obr. 2     obr.3


Dýmovnice - bílé

Chemikálie:

  • hliník
  • zinek
  • jód

Postup:

Suroviny rozdrtíte na jemný prášek. Hliník, jód a zinek smícháte - poměr je asi 1:1:1 a pak se jen přidá kapka vody (pozor na množství vody !!!) - doopravdy tu funguje.

POZOR! dohromady můžete přenášet jen smíchanej hliník se zinkem - bez jódu ! Ten musí bejt zvlášť.

Zajímavé je, že se to celé zapaluje vodou.


Bílé Dýmovnice

Vlastnosti

Veškeré tyto směsi produkují po zapálení více-méně bílý kouř. Některé z nich jsou lehce zapalitelné, některé hůře. Stručný popis je dán u každého návodu zvlášť.

Je třeba dát vzniklou směs do válce z kartónu, ve kterém udělejte několik děr. Je dobré použít asi 3cm širokým a 10cm dlouhý válec. Díry by měly být udělány i po obvodu válce. I když nejsou dýmy, které jsou produkovány za použití těchto návodů přímo jedovaté, příliš je nedýchejte (pokud je to možné).

Chemikálie:

  • chlorečnan draselný 20 - 30%
  • chlorid amonný 50%
  • naftalen 20%
  • dřevěné uhlí 0 - 10%

Většinou není bezpečné míchat amonnou sůl a chlorečnan dohromady, ale tato směs je obvykle obvykle stabilní s možností skladování kolem 10-ti let, jestliže je uchovávána v suchu. Pokud je problém s tím, že směs hoří místo toho aby jen dýmila, pak přidejte 5% chloridu amonného a 5% jedlé sody (hydrogenuhličitanu sodného).

Chemikálie:

  • chlorečnan draselný 60%
  • laktóza 20%
  • chlorid amonný 20%

Tahle směs je docela jednoduchá a taky docela dobrá, ale nevyrovná se směsi předešlé.

Chemikálie:

  • dusičitan draselný 30%
  • cukr 20%
  • chlorid amonný 50%

Smíchejte tyto chemikálie a přidejte malé množství vody a zahřejte. Za míchání pak nalijte na kus alobalu a počkejte, až to zatuhne. Pak rozlámejte na malé kousky a vysušte na slunci. Až je tato směs suchá, tak ji najemno rozetřete. Pak přidejte chlorid amonný; experimentujte s množstvím chloridu amonnného, je možné ho přidat i více...

Chemikálie:

  • síra 55%
  • dusičitan draselný 40%
  • velmi jemě mleté dřevěné uhlí 5%

Pečlivě tyhle chemikálie promíchejte a ujistěte se, že směs neobsahuje kousky síry. Tale směs by měla hořet pomalu a kouř, který obsahuje oxidy síry a zplyněnou síru. To je vůně...

Chemikálie:

  • oxid zinečnatý 45% (zinková běloba)
  • práškový hliník 10%

Tato směs je používána v americké armádě a říká se jí HC. Pokud nebudete mít opravdu práškový hliník, tak bude velmi obtížné ji zapálit. Bude pravděpodobně nutné ji zapálit pomocí hořčíkové pásky. Jakmile se ji však podaří zapálit, tak kouří jak zjednaná.

Chemikálie

  • hexachlorethan 53%
  • práškový zinek 44%
  • oxid hořečnatý 3%

Tahle směs je podobná jako HC, má i podobně silné účinky a samozřejmě jde i podobně špatně zapálit.

Chemikálie:

  • hexachlorethan 45%
  • oxid zinečnatý 45%
  • silicid vápenatý 10%

pozn.:
Tohle je velice účinná směs, je však problémové sehnat její složku (silicid vápenatý). Pokud se vám to podaří, pak budete odměněni krásně bílým dýmem. Jako obvykle jde i tato směs zapálit velmi obtížně.


Barevné Dýmovnice

Postup:

Obecný postup výroby dýmovnice je popsaný v dokumentu o bílých dýmovnicích, proto se jím tady už nebudeme zabývat. Uvádíme pouze složení směsí.

Barva dýmu Složení směsi
černý 6 dílů naftalínu
10 dílů kyseliny šťavelové
8 dílů infusoriové hlinky
1,5 dílů laktosy
10 dílů chlorečnanu draselného
modrý 7 dílů chlorečnanu draselného
5 dílů laktosy
8 dílů syntetického indiga
1 díl infusoriové hlinky
červený 1 díl chlorečnanu draselného
5 dílů laktosy
3 díly paramitrového červeného anilinu

 

zelený 6 dílů chlorečnanu draselného
5 dílů laktosy
3 díly auraminu
3 díly syntetického indiga
žlutý 30 dílů chlorečnanu draselného
25 dílů laktosy
30 dílů salmiaku
15 dílů auraminu

Příprava směsí

Nedostupnost některých látek je bohatě vyvážena výsledným efektem a také jednoduchostí přípravy. Viz bílé dýmovnice.


Střelný prach (Černý prach)

Chemikálie:

  • 75% Dřevěné uhlí
  • 10% Dusičnan draselný (Dá se sehnat v drogérii-používá se jako hnojivo nebo na konzervaci masa)
  • 15% Síra

Postup:
Každá z látek se rozemele na jemný prášek a poté se smísí s ostatními. Dokonale se promíchá. Potom se namočí a usuší, znovu rozemele - to opakujeme alespoň 2x (aby vznikl dokonale jemný a totálně hořlavý prášek).

Střelný prach je základní výbušnina. Sám o sobě samozřejmě nevybuchuje, pouze rychle hoří a hodně čoudí. K tomu, aby vybouchnul potřebujete pevnou krabičku, nebo trubku dobře uzavřenou s malým otvorem na zápalnou šňůru.

Můžete si vyzkoušet Smísit Síru a Manganistan Draselný a zjistíte že dostanete ještě dokonalejší hořlavinu než střelný prach (nojo, ale střelák je střelák).


Černý střelný prach

Černý prach je bezpochyby nejstarší známou výbušninou avšak stále se využívají jeho charakteristické vlastnosti, které jen stěží nahradí jiná výbušnina. Střelný prach je nejslabší výbušninou a má velmi pomalý trhací účinek, rychlost šíření výbušného rozkladu je maximálně 340m/s(tj.rychlost zvuku). Nejde tedy o skutečnou detonaci, ale deflagraci. Střelný prach se proto řadí mezi střeliviny.
Volně zapálen rychle shoří bez výbuchu. Zapálením v uzavřeném prostoru prudce vzrůstá tlak plynů a při dobrém utěsnění pak přechází hoření ve výbuch. Roznětem pomocí rozbušky exploduje i volně nasypaný. Používá se pro trhání kamene na desky, pařezů, ledu, v pyrotechnice a vojenství.

Základní typy prachů :

SLOŽENÍ

VOJENSKÝ

TRHACÍ STANDARDNÍ
dusičnan draselný 74-75% 60-70% 75%
Síra 10-11% 13-18% 10%
dřevěné uhlí 14-16% 15-22% 15%

 

Při přípravě respektujte tato pravidla:

  • při míchání dusičnanu, síry a uhlí používejte dřevěné náčiní, prach nesmíte míchat kovovými předměty.
  • hotový prach, pokud možno neuchovávejte v kovových obalech (nebezpečí vykřesnutí jiskry)

 

Postup:

  1. Odděleně rozemeleme dusičnan, síru a uhlí. K mletí můžeme použít třecí misku, ale zdaleka nejlepší a nejrychlejší je mletí v elektrickém mlýnku, nebo výkonném mixéru. (mletí uhlí provádějte někde venku, jinak bude všechno černé a do smrti se toho nezbavíte).
    Složky mají být co nejjemnější, velikost částeček přibl. jako polohrubá mouka je zcela dostačující.
  2. Máte-li vše dokonale rozmělněno, smíchejte všechny složky v daném poměru (např.75g dusičnanu ,10g síry a 15g dřevěného uhlí)v plastové, nebo dřevěné nádobce. Tu uzavřete víkem tak, aby se prach nemohl vysypat a intenzívně protřepávajte až je prach dobře promíchaný a stejnojměrně zbarven do šedo-černé barvy(cca 3-5 minut).
  3. Dodatečně můžete prach po malých dávkách(20g) rozetřít v porcelánové, nebo skleněné třecí misce.
  4. V žádném případě jej nemíchejte pomocí mixéru a podobných šíleností !

Použití :

Hotový prach můžete ihned odzkoušet . Základní typy prachů můžete použít na přípravu ohňostrojů, dělobuchů a zápalných směsí. Noční výbuch černého prachu je velmi efektní, protože prach má vysokou teplotu při explozi a dává dlouho trvající záblesk.

Vlastnosti :

Stejnorodá látka ,šedě-černé barvy. Hustota se pohybuje okolo 2,0 g/cm3 v závislosti na jemnosti a stupni promýchání. V stejné závislosti je i rychlost hoření prachu - čím je jemnější a lépe promíchaný, tím hoří rychleji.
Rychlost hoření je také závislá na hustotě prachu,čili - stlačený prach hoří pomaleji a volně nasypaný nejrychleji.
Výbuchová teplota: 2400°C
Energie(E): 720 kcal/kg
Objem plynů(Vo): 280 l/kg
Tlak plynů (p): 6900 atm (standardní )


Bomba z tenisáku

Vezmete obyčejný tenisák vyvrtáte do něj díru o průměru tak 0,4 cm. Potom si seženete pár krabiček takových těch sirek co škrtnou o cokoliv. Uřežete nebo oškrábete z nich hlavičky a narvete do toho tenisáku můžete přidat i pár kamínků(takových, co jsou v práskací kuličkách). No a pak už stačí s tím akorát třísknout o zeď, ale bacha aby si s tím nechtěl hrát váš pes!


Bombička

Smícháme TRAVEX a CUKR v poměru 2:1. Získáme směs podobnou střelnému prachu, kterou plníme do prázdných bombiček od sifonu. Do vrchního otvoru vložíme zápalný knot. 

Takto připravená bombička je velmi vhodná na rychlé otevírání visacích zámků (vyzkoušeno)


Třaskavá rtuť

(Základní třaskavina, která už se používá "odnepaměti".)

Třaskavá rtuť je jedna z nejpoužívanějších třaskavin v průmyslové výrobě rozbušek. Existují různé typy rozbušek, které jsou očíslovány od 1-10.

Číslo rozbušky 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Náplň třaskavé rtuti v gramech 0,30 0,40 0,54 0,65 0,80 1,00 1,50 2,00 2,50 3,00

Chemikálie:

  • rtuť
  • kyselina dusičná 65%
  • 90% ethylalkohol (líh)

V průmyslu se k inciaci amonledkových trhavin (trhaviny na bázi dusičnanu amonného) používá rozbušky číslo 8, pro dynamit číslo 6 a 3. Nicméně se již nepoužívají staré rozbušky, které obsahovaly pouze fulminát, ale používají se rozbušky, které mají dvojí náplň - primární a sekundární. Primární náplní může být právě třaskavá rtuť, sekundární náplní pak může být třeba tetryl, pentrit, hexogen atd. 1gram rtuti se rozpustí v 10gramech kyseliny dusičné za MÍRNÉHO přihřátí. Roztok zahřátý na 55C se nalévá do baňky o objemu minimálně 250ml, kde je ještě 8ml 90 % lihu. Reakce začne probíhat asi za 5-25minut a projevuje se unikáním bílých a hnědých dýmů. Je třeba reakci provádět venku!!! Pokud probíhá reakce příliš rychle, pak pomalu přidávejte malá množství studeného alkoholu.

Po skončení reakce necháme ještě 30minut stát. Třaskavá rtuť se vyloučí ve formě šedých jehličkovitých krystalů. Přilijeme asi 10ml vody a roztok nad krystaly slijeme. Přefiltrujeme přes filtrační papír a promyjeme vodou. Pokud jsou přítomny delší jehličkovité krystaly, je třeba je před filtrací POD VODOU opatrně rozmělnit (např. pomocí hladkého dřívka, nepoužívat větší násilí!!!). Nakonec promyjeme produkt asi 5ml alkoholu.

Mělo by vzniknout kolem 1,25gramů fulminátu rtuťnatého, který opatrně vysušíme na vzduchu. Nesušíme v žádném případě na topení...


HMTD

(třaskavina, která je asi 2x účinnější než třaskavá rtuť)

Dá se použít do rozbušek a je asi 2x silnější než fulminát rtuťnatý. Vykazuje jednu z nejlepších stabilit z organických peroxidů, nicméně je nutné s ním pracovat velmi opatrně, neskladovat jej dlouho po vyrobení a samozřejmě nevystavovat nárazům, ohni nebo elektrickému výboji (pozor na statickou elektřinu).

Chemikálie:

  • hexamethylentetramin (urotropin, hexamin)
  • peroxid vodíku 30%
  • kyselina citrónová

Postup:

  1. Do kádinky dejte 10ml peroxidu vodíku.
  2. V dalších 30ml rozpusťte 10gramů rozdrceného hexamethylentetraminu.
  3. Ochlaďte tento roztok ponořením na 30minut do kádinky se studenou vodou.
  4. V dalších 50ml peroxidu rozpusťte 20gramů kyseliny citrónové.
  5. Smíchejte roztoky a chlaďte je ponořením do kádinky se studenou vodou na dalších 30minut.
  6. Pak kádinku přestaňte chladit a nechte ji při teplotě místnosti. Po 8-24hodinách se vyloučí HMTD ve formě bílých krystalků.
  7. Zfiltrujte krystalky, promyjte je 60ml vody a nechte je při teplotě místnosti vysušit.

Jiná Varianta :

Z dopisu čtenáře: V rubrice chemie jste uvedl třaskavinu pod názvem HMTD. Na škole jsme podobnou třaskavinu vyráběli, ale místo hexamethylentetraminu ( nebo jak se to jmenuje ) jsme používali pevný líh a fungovalo to. Peroxid vodíku byl jenom 10%. Říkali jsme tomu PHM.


Hexogen

Chemikálie: 

  • 3 díly 30% peroxidu vodíku
  • 2 díly tuhého lihu (nejlepší je ten hranatý)
  • 1 díl kyseliny citronové (potravinářské)

Tuhý líh a kyselinu citronovou rozdrť (lahví rozválcuj na prášek) a pomalu přisypávej do peroxidu, stále míchej a chlaď - nesmí se začít vařit (nádobu z varného skla oblož ledem a zasypávej solí).

Sedlinu několikrát přeper destilovanou vodou přes filtrační papír a nech uschnout (nejlépe na skle).

Vznikl jemný bílý prášek - volně zapálený PLAMENEM !!! ne žhavým předmětem.

Na ruce udělá ohnivou kouli a neublíží - ale pokud jej zapálíš v uzavřeném prostoru (zabalený v papíru apod. nebo žhavým předmětem exploduje a silně - bum.


Hořlaviny

  1. Chemikálie:
    • sacharóza 1 díl
    • dusičnan draselný 2díly

    Snadno vyrobitelná,dobře zapálitelná (sirkou) směs. Použitelná v roznětce.

  2. Chemikálie:

    • sacharóza 1 díl
    • dusičnan draselný 3 díly
    • práškový hořčík 1 díl

    Tato směs hoří vyšší teplotou než směs č.1 ale nevyrovná se směsi č.3 a č.4 a č.5

  3. Chemikálie:

    • práškový hořčík 1 díl
    • peroxid barnatý 1díl

    Mg + BaO2====>MgO + BaO

    Směs podobná směsi č.4.Trochu lépe se zapaluje.

  4. Chemikálie:

    • práškový hliník 2 díly
    • peroxid barnatý 3 díly

    2Al + 3 Ba2O2====Al2O3 + 6 Ba

    Tato směs se obtížně zapaluje.Doporučuji hořčíkovou pásku.

  5. Chemikálie:
    • oxid železnatoželezitý 3 díly
    • práškový hliník 1 díl

    3 Fe3O4 + 8 Al====4 Al2O3 + 9 Fe

    Teorie:
    Termity jsou směsy oxidů kovů a práškových kovů které po zapálení vzájemě reagují za vzniku značně vysoké teploty. Termity se špatně zapalují protože jejich zápalná teplota se pohybuje v rozmezí 900-1100.k jejich zapálení se hodí hořčíková páska.